Az angol bulldog ápolása

angol-bulldog-kutya-foto.jpgAz angol bulldog odaadó ápolást igényel, erre minden jövendőbeli gazdinak fel kell készülnie. Szenteljünk különös figyelmet a bunda, a szemek, fülek, és a ráncok tisztításának.

Fürdetés

Konzultáljunk az állatorvossal, hogy milyen kutyasampon lenne a legmegfelelőbb, és azzal kapcsolatban is kérjük ki a véleményét, hogy milyen gyakran fürdessük a kutyust, mert fontos, hogy ne vigyük túlzásba. Ugyanis a bundájában található természetes olajok védelmet jelentenek a bőrének. Mindig kövessük a flakonon lévő utasításokat, hogy tudjuk, mennyi sampont kell használnunk. Habosítsuk fel, és masszírozzuk alaposan a kutya bundájába. Néhány percig hagyjuk hatni, majd öblítsük le alaposan langyos vízzel. Győződjünk meg róla, hogy az összes sampont kiöblítettük a bundájából. Végül törölközővel dörgöljük szárazra.
A bűzmirigyeket rendszeresen (néhány hetente-havonta) üríttessük ki kutyakozmetikussal. Ha megérett a helyzet a mirigyek kiürítésére, azt látni fogjuk a kutyán, ha a hátsóját a földhöz dörgöli, vagy nyalogatja a hátsó lábait. Ha ezt nem tesszük meg, a mirigyek irritációt okoznak, amely fertőzések és tályogok kialakulásához vezethet.

A ráncok és a szem, fül tisztítása

A mopsznál leírt módon tisztíthatjuk ki a ráncok közötti területet. A bulldog szemét heti rendszerességgel tisztítsuk ki. A könnyfoltok gyakoriak a bulldognál, és kiváló táptalajt jelentenek a baktériumoknak és a különböző gombás fertőzéseknek. Használjunk speciális szemtisztító szert, melyet a kisállat-boltokban vehetünk meg, és próbáljunk ki különböző márkákat, hogy megtaláljuk a leghatékonyabbat. Alternatív megoldásként használhatunk hidrogén-peroxidból és vízből álló keveréket is (az arány 50-50%), ebbe mártsunk vattadarabokat, és azzal dolgozzunk. A bulldognál gyakori probléma a befelé- vagy kifelé forduló szemhéj, amely egyéves kor körül jelentkezhet. Ha gyakran vakarja a szemét, az ilyen problémára utalhat.
A fülzsírt óvatosan távolítsuk el egy fültisztító pálcikával vagy egy vattadarabbal.

Az orr ápolása

Az angol bulldogok gyakran szenvednek attól, hogy nagyon száraz az orruk. Ezen könnyen segíthetünk, ha rendszeresen bekenjük E-vitamin tartalmú krémmel vagy vazelinnel, így az orr puhábbá válik.

Fésülés

Bár az angol bulldog a rövid szőrű kutyák csoportjába tartozik, mégis gyakori fésülést igényel. Ehhez használjunk gumisörtéjű kefét. A bulldogot ilyenkor célszerű kivinni a szabadba, vagy akár az erkélyre, hogy ne legyen tele szőrrel az egész lakás. Gyengéd mozdulatokkal dolgozzunk, a szőr növekedési irányával megegyezően haladjunk. Így minden laza, kihullani készülő szőrszáltól megszabadíthatjuk a kutyát. Fordítsunk kiemelt figyelmet a mellkasára, a hasára és a lábak környékére. A kutyus valószínűleg sok szőrszáltól megszabadítjuk a művelet során, így az eltarthat akár 15 percig is. Fürdetés előtt mindenképpen érdemes alaposan megfésülni!

A farok tisztán tartása

A farok tövét különösen fontos tisztán tartani. Ezt tiszta vattával tehetjük meg, úgy, hogy kitisztítjuk az ott található ráncot. Ahogy a bulldog nő, a ránc úgy lesz egyre mélyebb. Ezért fontos, hogy már kölyökkorában hozzászokjon ehhez a „szertartáshoz”.

A mancsok ellenőrzése

Ellenőrizzük rendszeresen a kutya karmait, hogy nem szorulnak-e vágásra. A kutyusok könnyen beleléphetnek éles kavicsokba vagy üvegdarabokba. Ha ez történt, azt abból vehetjük észre, hogy a tappancson kidudorodó, jól láthatóan fertőzött sebek jelennek meg. Ilyenkor okvetlenül vigyük el a kutyát állatorvoshoz! A beteg területet legalább néhány napon át folyamatosan ellenőrizzük! A bulldogok mancsa igen érzékeny terület, fogékony a fertőzésekre, ezért is fontos a lábujjak közötti felesleges szőrt rendszeresen eltávolítani.