A kutya fürdetése

kutya-furdes.jpgBüdi a kutyu... irány fürdetni! De hogyan???

1. Szerezz be kutyasampont!

Kutyasamponok széles választéka áll rendelkezésünkre, melyek más- más céllal készültek. Gyógysamponok: érzékeny, allergiás, korpázódó bőrű állandó viszkető kutyák számára ajánlottak. Színezősamponok: különböző szőrszínek kiemelésére készültek. Általános használatra készült samponok: mindenfajta szőrű, fajtájú de még kölyökkutyáknak is kifejlesztettek. Némelyik szőrkondicionálót (balzsamot) is tartalmaz, de ez külön is kapható. Főleg hosszú szőrű fajtáknál lényeges a balzsam, könnyebb kifésülni, táplálja a szőrt, csillogóvá teszi. Külső élősködők elleni samponokkal is találkozhatunk a boltokban. Fontos hogy betartsuk használatukkor az előírtakat, hiszen ezek vegyszereket, irtószereket tartalmaznak.

2. Irány a tett helyszíne!

Elegendő melegvízre lesz szükség a fürdetéshez. A piszok, a kosz, a zsír nem oldódik ki a bundából a hideg víztől és a sampon kiöblítése, kioldása érdekében is szükséges a kellő mennyiségű melegvíz. Ha nyáron udvaron fürdetünk és slagos megoldás mellett, döntenénk, „nagy testű a kutya és minek túl lihegni a témát” alapon, legalább hagyjuk kinn a napon a slagot. Így a cső felmelegszik, és némi melegvízhez juthatunk. (Egy nagyobb tárolóba is engedhetünk vizet reggel, és délután mire eljön a fürdetés ideje, felmelegíti a nap.)
A kutyát lehet fürdetni fürdőkádban, zuhanykabinban, lavórban... szóval bármiben a lehetőségeink szabnak határt, na meg gusztusunk. Ki miben szeretné fürdetni kedvencét. A végén úgyis mindent fertőtleníteni kell :)

3. Lássunk hozzá... hamarabb végzünk vele!

Készítsünk elő mindent, amire szükségünk lesz: törülközök, sampon, balzsam, egy nagy flakon a higított samponnak. Vizezzük be a kutyut, hátulról kezdve haladva a fej irányába. Ez utóbbinál ügyeljünk rá, hogy víz ne kerüljön a hallójáratba, szembe és orrba sem! A fej mosásánál emeljük fel a kutya fejét így hátrafelé fog folyni a víz. A mancsokat, pofaszakállat áztassuk ki alaposan. Hígított samponnal dolgozzunk, jól habosítsuk fel a szőrzeten. Hosszú szőrű kutyáknál ne dörzsöljük a szőrt, hanem finoman nyomkodva dolgozzuk bele a sampont. Alaposan öblítsük ki a szőrzetet, kivakarhatja magát, bőr irritációt okozhat a nem megfelelően kiöblített sampon a bundában!
Balzsamozzuk, ha szükséges pl: yorkinál, bichonoknál, uszkároknál. Néhány perc elteltével ezt is alaposan mossuk ki a szőrből. Töröljük minél szárazabbra a kutyát, hosszú szőrűeknél szigorúan nyomkodjuk, felitatjuk a vizet, és nem dörzsöljük. Ha szeretné megrázni magát a kutya, hagyjuk csak hamarabb szárad, csak fussunk menedékbe, ha nem akarunk mi is vizesek lenni.
Már csak a szárítás marad. A legjobb a hajszárító, ha van energiája rá a gazdinak. Tapasztalatom szerint azonban a gazdik nem szeretnek szárítani, örülnek, ha a fürdetésen túlesnek. Akikre ez utóbbi jellemző, gondoskodjanak meleg helyiségről, ahol a kutya lepihenhet és száradhat. Míg teljesen le nem száradt a bunda sétálni ne vigyük le, visszavizesedhet és megfázhat kedvencünk. Hajszárítózás után is legalább 4 órát várni kell a sétáltatással.

Hát ennyi! De jó túl lenni a fürdetésen igaz? :)
A következő részben a szakszerű szárítással ismerkedhetnek meg az energikusabb gazdik.

Összeállította: Virányi Veronika kutyakozmetikus
Tel: 0670 621 76 18
www.angyalikutyak.com - Angyali Szemek kutyakozmetika

Tags: