A kiskutya szobatisztaságra nevelése

yorki.jpgAz egyik fontos tudnivaló, hogy a kölyökkutya (körülbelül hat hónapos korig) csupán 2-3 órán keresztül képes visszatartani a pisit-kakit. Evés, ivás vagy játék után pedig garantáltan szükségét érzi, hogy könnyíthessen magán. Ráadásul az első 3-4 hónapban nem ajánlott kivinni az utcára, nehogy elkapjon valamilyen fertőzést, így különösen fontos, hogy legyen a lakásban egy fix hely, ahol a kiskutya elvégezheti a dolgát.

Alakítsunk ki számára saját illemhelyet! Ha következetesek vagyunk, a kiskutya hamar megszokja, hogy azt kell használnia. Az a legcélszerűbb, ha a lakás egyik könnyen takarítható részén újságpapírt vagy egy alacsony peremű dobozt helyezünk el. A kutyus arra törekszik, hogy mindig ugyanott végezhesse el a dolgát, ezért lényeges, hogy amikor illemhelyét takarítjuk, ne tüntessük el teljesen a szagot. Így legközelebb is oda fog piszkítani. Ha viszont máshová sikerült, akkor a higiéniai szempont mellett azért is fertőtlenítsünk alaposan, mert ha nem tesszük, legközelebb is könnyen ott találhatunk egy „csomagot”. Amikor elérkezik az az idő, hogy bátran sétáltathatjuk a kutyát, kezdetben érdemes a lakásban használt illemhelyét is vinni magunkkal. Így hamar meg fogja tanulni, hogy ezentúl a szabadban végezze a dolgát. Ha ez sikerül, mindig azonnal dicsérjük meg, ezáltal tudni fogja, hogy mit várunk tőle.

A kutyus mindig jelzi, ha ki kell mennie. Árulkodó jel lehet, ha forgolódik, fel-alá járkál, nyüszög, kapar, kérően néz ránk, de az is lehet, hogy egyszerűen csak szaglással jelez. Ilyenkor minél előbb el kell indulni vele, különben könnyen maga alá piszkíthat!

Nagyon fontos, hogy azonnal dicsérjük meg, ha a megfelelő helyen végezte el a dolgát. Ilyenkor simogassuk meg, és lehetőleg mindig ugyanazokat mondjuk neki. Az ösztönző szavak is jó módszernek bizonyulnak: ha például pisilés közben kommentáljuk az eseményt, könnyen lehet, hogy néhány alkalom után az ösztönző szavak hatására a kiskutya elkezdi végezni a dolgát. A dorgálás is célravezető abban az esetben, ha nem a megfelelő helyen könnyített magán. Csak akkor szidjuk, ha éppen rajtakapjuk az esemény közben, soha ne utólag, mert akkor nem fogja érteni, mi a baj! Ha elég gyorsak vagyunk, esetleg fel is kaphatjuk, és az illemhelyére vihetjük. Soha ne alkalmazzunk testi fenyítést, mert azzal csak azt érjük el, hogy a kiskutya félni fog tőlünk!

Mivel a kutya nagyon szeret a gazdi kedvében járni, hangsúlyainkból érzi, hogyha elégedettek vagyunk vele, és azt is, hogyha rossz fát tett a tűzre. A kutyus a különböző érzelmi hatások következtében is bepisilhet. Örömében, ha hazaérkezik a gazdi, vagy bánatában, esetleg félelmében, például ha hosszú időre magára hagyják. Aggodalomra nincs ok: ezeket a baleseteket egy idő után kinövi az eb.

Tags: