fajtaismertetők

A boston terrier

A boston terrier története

boston-terrier.jpgMa már nehéz elképzelni, de az imádnivaló boston terriereket valaha harcikutyaként tenyésztették. Méretük mára jelentősen csökkent, de egykor súlyuk a 20 kg-ot is elérhette. Sőt, besorolás szerint voltak külön pehely-, közép-és nehézsúlyú példányok is.

A palotapincsi

A palotapincsi története

palotapincsi.jpgA palotapincsi vagy más néven pekingi palotakutya története évezredekre nyúlik vissza. A fajta hatalmas népszerűségnek örvendett a kínai uralkodók körében, és olyannyira kiváltságnak számított ilyen kutyát tartani, hogy a császári családon kívül mindenkinek tilos volt tenyészteni, halálbüntetés terhe mellett.

A shih-tzu (si-cu)

shi-tzu-kutya.jpgEz az oroszlánkutyának is nevezett kutyafajta az egyik legősibb valamennyi közül. A tibeti hegyekből kerültek be a kínai udvarba ahol nagy becsben tartották őket, mint a buddhisták szent oroszlánjának földi képviselőit. (A shih-tzu elnevezés mandarinul oroszlánt jelent.)
A palotában együtt éltek a többi kedvenc fajtával, például a pekingi palotapincsivel, a tibeti spániellel és a mopsszal, és csakúgy, mint azokat, a shih-tzukat is alaposan elkényeztették: saját szolgálóik voltak, és nagy gonddal őrizték őket.

A bichon bolognese

bichon-bolognese.jpgA bichon bolognese története

Eredetét gyakran összekeverik a máltai selyemkutyáéval, mert távoli őseit már Arisztotelész is említi, a latin „canes melitenses” megnevezés alatt. Elődeiket ugyanis már a római időkben is ismerték, sőt a különlegesen nagyra értékelt ajándékok között tartották számon őket, és ez később is így maradt.

A bichon havanese

bichon-havanese.jpgA bichon havanese története

A bichon havanese a bichonok családjába tartozik, a bichon szó alatt szakállas kutyát értenek, ennek alapja a francia barbichon szó, amely kis szakállat jelent. A bichon havanese Kubából származik, egy régebbi fajta, a Blanquito de la Habana leszármazottja (ezt havannai selyemkutyának is nevezik, ma már kihalt fajta). A fajta őse a 18-19. századi kubai arisztokrata családok kedvelt kutyája volt, a 17. században került Kubába Európából, ahol hamar alkalmazkodott az új klímához és szokásokhoz.