etetés

Túlsúlyos kutyák

dagi_mopsz.jpgIjesztő mértékben nő az elhízott háziállatok száma, akik emiatt nem élhetnek olyan sokáig, mint őseik, ráadásul a súlygyarapodás komoly egészségügyi következményekkel is jár. Dr. Ernie Ward, a háziállatok elhízását megelőzni kívánó Association for Pet Obesity Prevention elnöke szerint ilyen lehet például a cukorbetegség, de más, egyébként elkerülhető betegségek is felüthetik a fejüket. Egy, a társaság által készített tanulmány szerint Amerikában 7,2 millió elhízott kutya él, további 26 millió pedig túlsúlyos.

A kölyökkutyák etetése

kolyokkutyak.jpgSpeciális szükségletek

A kutyáknál a kölyökkor fajtától függően másfél-kétéves korig tart. Ezalatt gyakrabban kell étkezniük a kifejlett kutyáknál, és az étrendjük is különböző kell, hogy legyen.

A kölyökkutyák rendkívül komplex szükségletekkel születnek, amelyeket szinte azonnal ki kell elégíteni. Immunrendszerük még fejletlen, és az első pár hétben, amíg ki nem nyitják a szemüket, nagyon elesettek.

A kutyaeledelek típusai

yorkie-eszik.jpgA kutyaeledeleknek három alapvető formájuk van: a konzervek, a száraz tápok és a félszáraz kutyaeledelek. Mindegyikre igaz, hogy önállóan is alkalmas az etetésre. Azt viszont nem árt tudni, hogy a konzervek háromnegyedét víz alkotja. A száraz tápok maximálisan megfelelnek a kutyák táplálására. Inkább jobb minőségű száraz tápot vegyünk, mint olcsónak vélt, de kevésbé jó minőségű konzervet. Azonban akár konzervet, akár száraz tápot adunk a kutyának, fontos, hogy megtanuljunk olvasni a sorok között az állateledel címkéjén.