nevelés

A mopsz nevelése

mopsz-kiskutya.jpgA mopszok nagyon okos, ugyanakkor rendkívül makacs kutyák. Nevelésükhöz kitartásra és türelemre van szükség. Leginkább jutalomfalattal motiválhatjuk őket, ugyanis a mopszok imádják a hasukat, így bármit megtennének egy-egy falatért. Ezzel, illetve játékokkal és sok-sok dicsérettel nagyon jó eredményt lehet elérni náluk.
Fontos, hogy nevelésük során, amikor egy-egy újabb vezényszót tanítunk a kutyusnak, ezt öt-tíz perces részletekben tegyük. Így a tanulás nem lesz unalmas vagy frusztráló, épp ellenkezőleg: a mopsz inkább szórakozásként, játékként fogja megélni.

Dicséret

A kiskutya szobatisztaságra nevelése

yorki.jpgAz egyik fontos tudnivaló, hogy a kölyökkutya (körülbelül hat hónapos korig) csupán 2-3 órán keresztül képes visszatartani a pisit-kakit. Evés, ivás vagy játék után pedig garantáltan szükségét érzi, hogy könnyíthessen magán. Ráadásul az első 3-4 hónapban nem ajánlott kivinni az utcára, nehogy elkapjon valamilyen fertőzést, így különösen fontos, hogy legyen a lakásban egy fix hely, ahol a kiskutya elvégezheti a dolgát.